fredag, august 15, 2008

Wardrobe Staples


Mote forandrer seg hele tiden, og det er noenganger helt umulig å forutse hvilken trend skal bli aktuell neste sesong. Men det finnes alltid noen klassikere, som, uansett hva som skulle være trendy der og da, alltid er aktuelle, og alltid får eierne til å føle seg velkledde.Om man ser en klassisk Audrey Hepburn film, som en av de første fashion-filmene, Funny Face, og nå, over femti år senere, hadde flere av antrekkene helles vært aktuelle. Disse er plaggene ennhver fashionista skal ha i skapen sin, og gjerne betale litt ekstra for.

Den lille sorte

Høres nok ut som en klisje, men sånn er det. Helt siden Coco Chanel introduserte "The Little Black Dress" tidlig på 20-tallet har det vært en foolproof måte å være stylish i hverdagen og på fest. Men hva er reglene for at kjolen ikke skal bli utrendy kun noen måneder etter at den er kjøpt? For det første, så må lengden være riktig. Uansett om det er mini eller maxi som er den trendy lengden på skjørtet så er en knelang kjole alltid passende. Så er det formen. Det finnes kjoler i alle fasonger, fra de med masse volum til superstramme "bondage dresses" à la Hervé Leger. Men den beste fasongen er nok en passe stram kjole med en lett A-linje eller rett skjørt. Med en rund eller V-hals og ermeløs, og ikke altfor pynted. Der har vi en kjole Holly Golightly ville ha gått med.

Burberry Trench

Knelang, knyttes i midjen, i en nøytral farge. Slik er trenchen sett i uttalige filmer og som fortsatt, år etter år, er en solid investering som er helt verdt de flere tusener av kroner den koster. Dette er et plagg som kjøpes for å bli arvet av barna og barnebarna, så gjett om kvaliteten er bra. Og i vår kalde klima, der man ikke kun trenger en trench, men også en solid og varm vinterkåpe, har Burberry uttalige varianter.

En hvit skjorte

Fasongen forandrer seg nok med årene, men uansett om den er superstram eller baggy så er en enkel hvit skjorte en must i ennhver klesskap.

Cigarette pants

Skal ikke forveksles med skinny jeans. Disse buksene er smale, men ikke stramme, og det lille forskellen gjør de utvilsomt til en klassiker heller enn et trend.

Mørke jeans

Mørk denim får folk til å se tynnere ut, og passer til både hverdag og fest. Jeans i mørk stoff pleier også å se dyrere ut. Derfor så er det helt greit å investere noe ekstra i de, som i luksusmerkene J Brand eller Citizens of Humanity. Man får med en gang en helt annen følelse sammenlignet med billigere merker. Fasongen avhenger nok mye av trendene, men straight leg jeans som er jeans sin svar til cigarette pants er vinneren hos meg.

Cardiganer og gensere

Jeg må innrømme at disse plaggene kan lett se frumpy og kjedelige ut, men om man har gjort leksen så kan man lett bruke cardiganen til å oppnå både den søte preppy stilen, eller en litt mer edgy stil. Kunsten ligger i å velge en riktig passform (lang nok, og smal nok, selv på de oversized stilene, ellers så kan det lett se boxy ut), materiale og farge. Detaljene er viktige, om det er lommer, formen på halsen eller knapper. Det jeg synes er best er klassiske v-hals gensere, litt oversizede v-hals cardigans og genserkjoler.

Sko

Skotrendene forandrer seg hvert sesong, men følgende er alltid fint: Pumps med rund tå, klassiske flats og knehøye støvler. Fargene som alltid er kule er sort, brunt og rødt. Invester derfor med god samvittighet i et par sorte, skyhøye Louboutins, siden de gjerne kan brukes fem, ti og femten år etter innkjøpet. Det skal ihvertfall jeg *kremt* etter å ha spart litt. Kanskje det skal bli en julegave til meg selv i år?

Vesker

Statement bags er kanskje ikke hot lenger, men en klassisk Chanel har vært hot de siste åtti årene. Det er også den man skal investere i om man skal kjøpe sin første designerveske. Jeg vil ha en vintage versjon siden det er a) billigere og b) kulere.

Perler

De er vakre, tidsløse og passer til absolutt alt. Perlekjeder, øredobber og ringer. Kan være utrolig klassiske og preppy, eller til og med edgy. Da er det bare å bruke flere kjeder på en gang. Alle husker vel det vakre perlekjede Audrey hadde på seg i åpningsscenen til "Breakfast at Tiffany's". Now we're talking.

Ingen kommentarer: