torsdag, august 28, 2008

Stilikon: Chanel

Coco Chanel er kanskje motehistoriens største designer, og en av de første ekte super - kvinner vi kjenner til. En jente som startet med å synge for soldater og pynte hatter ble i ettertid en av tidenes største ikoner, og ikke bare innom fashion.

Det hun drev med bidro nemlig til å frigjøre kvinnene som på den tiden måtte tvinge seg i tunge, upraktiske skjørt, og korsetter som ikke bare var mildt sagt ukomfortable, men direkte helsefarlige. Coco laget klær av billige stoffer som var lette å stelle, som for eksempel jersey, i nøytrale farger. Plaggene i kolleksjonene hennes hadde korte skjørt og enkle snitt, noe som passet bra for kvinner som jobbet eller drev med idrett.

Og det var akkurat Coco som bidro med sånne plagg i garderobene våre som den lille sorte, bukser for damer eller den berømte Chanel jakken. Hun laget verdens mest berømte parfymen og gjorde solbrun hud trendy. Moten som det er i dag hadde ikke vært der uten henne.

Etter hennes død gikk det ikke så bra med motehuset Chanel, som satset på gamle klassikere, som folk med tiden ble lei av. Men på 80 – tallet kom det en forandring. En ung designer, Karl Lagerfeld, ble ansatt som hoveddesigner for Chanel. Han kom med innovasjon i kolleksjonene, og gjorde de litt mer tidsriktige, litt mer edgy, mens han beholdt essensen av Chanel – classy og vakkert, dog for en aktiv, sterk kvinne. Bare se på powerdressing trenden som kom sent på 80 – tallet, og som er på vei tilbake nå i høst.

Også nå i høst kommer Chanel med vakre, men praktiske outfits, i tweed, deilig strikk og til og med skinn. De var også aktuelle med sin ”Paris – Londres” – kolleksjonen, som inneholdt noen av de vakreste veskene en kan tenke seg. Long live Chanel!

Ting å lære fra Chanel A/W 2008:

Powerdressing. Kvinnen skal være sterk og uavhengig, ikke en søt pyntedukke. Det betyr derimot ikke at det er umulig å være feminin. Pencilskjørt kombinert med feminine jakker, som den klassiske Chanel-jakken er en god start.
Snittene er hovedsakelig enkle, dog med noen unntak. Bruk heller de forskjellige stoffene, mønstrene og lignende til å gjøre det hele mer spennende.
Tights er en viktig accessory.
Vi snakker Chanel her, ikke Etro, D&G eller Gucci. Rutetrenden og folk er knapt å se på catwalken med unntak av classy britisk tweed. Chaneljentene er classy, ikke halvgærne hippier.

Jeg jobbet sammen med Carlros fra Casual Fashion på denne artikkelen, og dere må gjerne besøke bloggen hans. Her er et lite utdrag av hva han skrev:

” Chanel har gjort det igen som alla andra gånger
det underbara klädmärket Chanel värkar aldrig kunna misslyckas
kollektioner på kollektioner så blir det bara bättre med tiden enligt min åsikt
har tagit fram lite från deras senaste kollektion och det är så himla bra genomtänkt
just denna kollektion är väldigt inspererad på svart som ni kanske ser
väldigt stilrent men endå glassigt och uppstyrt
sedan har jag tagit med ett lite udda plaggoch det är kappan på bild
den är ju så himla underbar med alla dessa små mönstrade detaljer

besök gärna chanel webbplats på http://www.chanel.com/”

Ingen kommentarer: